Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Buitenplaats Beekhuizen

Op safari in eigen land
Buitenplaats Beekhuizen
i

Op Safari in eigen land

Op Buitenplaats Beekhuizen kun je slapen tussen de Big 5 van de Veluwe in je eigen, luxe safaritent. Herten, zwijnen, vossen, dassen en reeën scharrelen om en over de vier valleitjes van de Buitenplaats heen, op steenworp afstand van de Posbank. Voorafgaand aan de transformatie waren de valleitjes van de gedateerde camping, weliswaar prachtig gelegen ín Nationaal Park de Veluwezoom, toch maar saaie grasveldjes met hoge hekken tegen het wild. We stelden voor om de 1400 m hek en prikkeldraad te verwijderen, en van het wild de attractie te maken. Zo doet de safaritent zijn naam eer aan. De voorheen harde grens tussen camping en omliggende natuur is verdwenen. Nu zie je ‘s avonds vanuit je houtgestookte hottub (Weltevree) de wilde zwijnen uit de bosrand komen.

Een ander voormalig probleem – de overstromingen bij harde regenbuien – is ook omgezet in een attractie. De strak getrokken valleitjes zijn vergraven in een meer natuurlijk reliëf waardoor de open dalen en beboste hellingen in elkaar overgaan. In die valleitjes zijn wadi’s (droge beken) gegraven. De regen doet de rest: als het stortregent gutst het water door de wadi’s heen. Schijnt de zon weer dan is wat overblijft een extreem lange, slingerende zandbak waarin kinderen naar hartenlust spelen. Een waterpomp naast, een kabelbaan over, stapblokken in en een glijbaan aan de wadi maken van deze stortbuien-oplossing een natuurlijke speeltuin.

De dalen meanderen dus weer als vanzelfsprekend slingerende open ruimtes tussen de hogere beboste delen door. In die hogere bosranden zijn de zwart houten forest cabine, pods (houten huisjes) en safaritenten geplaatst. Teruggetrokken onder de bomen, de terrassen met weidse zichten over de valleitjes, waarin de natuur niet langer is buitengesloten – maar de reden om hier te zijn.

Ontwerp: Harro de Jong, René van Seumeren