Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

VDMA

Een hemelse torencollectie boven een radicaal groene stad
VDMA
i

Een hemelse torencollectie boven een radicaal groene stad. Circulair, natuurinclusief en energieneutraal. Architectuur die energie maakt van de elementen wind en zon zwevend boven een groene wereld waar naast vogels, vissen, vlinders en vleermuizen ook nog eens heel mooi mensen wonen, werken en relaxen.

Het VDMA-terrein in Eindhoven, een 18.000 m2 groot voormalig industrieterrein tegen het centrum aan, op steenworp van het station, bestaat uit een oude luciferfabriek, de bekende zusterflat aan de Vestdijk, een aantal oude villa’s, een aantal garagehallen en een leegte die nu als parkeerplaats gebruikt wordt. In 2017 startte de gemeente Eindhoven een tenderprocedure gestart voor de verkoop van dit terrein. Gedurende 2 jaar heeft ons team via 3 rondes in competitie met 20 consortia de 2e plaats behaald.

Het uitgangspunt van ons plan was alle bestaande gebouwen te behouden. Hoe gaar soms ook, ze geven het terrein smoel en er is al zoveel geschiedenis verdwenen hier in Eindhoven. Door het overgrote deel van de nodige nieuwbouw niet ín maar bóven deze bestaande bebouwing aan de Vestdijk te laten zweven kunnen de ruige industriële gebouwen bewaard blijven zonder ze stuk te moeten restaureren. Daarboven zweven vier eigenzinnige hoogbouwelementen. Ze tillen VDMA boven zichzelf uit en vormen een hemelse aanvulling op de Eindhovense torencollectie. Meest prominent is de roofscraper, een horizontaal icoon dat als een wolk boven de Zusterflat uitsteek. Met een 40 meter hoge trap klim je naar het openbare dakterras.

Het nu nog lege gebied dat tegen een woonwijkje aanligt maken we (in aansluiting op de wens van de bewoners) compleet groen – radicaal. De laagbouw in dit gedeelte, die het ritme volgt van de bestaande hallen, wordt volledig overgroeid door klimop. Deze geweldenaar is supersterk, altijd groen, biedt broedgelegenheid aan talloze vogels, is voedsel voor vlinders, bijen en vogels én zuivert de lucht. De gevels onder de klimop zijn gemaakt van gerecycled materiaal, met de ruwheid en kieren die plant en dier juist zo kunnen waarderen. Ook het maaiveld van smalle woonstraatjes, pleintjes en tuinen die een sprookjesachtige, te ontdekken wereld vormen, zijn verhard met gerecycled materiaal; flagstones van beton en asfalt waartussen de inheemse beplanting ruimschoots zijn plek krijgt.

Pièce de résistance is de Biomakery: een subtropische kas in de oude garagehal die het rioolwater uit het plangebied zuivert. Het overschot van dit kraakheldere water dat hieruit komt stroomt als beek door VDMA naar de nabijgelegen Dommel, en verbindt VDMA voor mens en natuur met zijn omgeving.

Zwevende torens, een plantaardige stad, een waterzuiverende kas, een nieuwe stadsbeek, een 1000m2 gratis publiek interieur. Misschien wel onze mooiste, tot in detail doorwrochte droom die we helaas net niet gaan realiseren. Niet hier, niet nu…