Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Tuin aan Duin

Echt landschap, subtiele architectuur. Niets meer, niets minder.
Tuin aan Duin
i

Op deze droomlocatie, op de grens van de duinen en het polderlandschap van Goeree-Overflakkee ligt dit houten buitenhuis (ontworpen door Korteknie-Stuhlmacher) dat zich in zijn vormgeving en materialisering prachtig in dit landschap voegt.

Dit landschap heeft dus niet veel nodig: veel meer dan het maken van een fijne beschutte plek dichtbij het huis én een plek om over dat landschap uit te kunnen kijken moet dat niet zijn.

De woning met veranda zijn doorgezet in dezelfde materialen; een eikenhouten plateau dat zweeft boven de historische zandwal en uitzicht biedt over de natte velden achter de wal en de duinen op de achtergrond. De grillige, oude Abeel die in dit plateau is opgenomen zorgt voor een spectaculair contrast en laat het terras naadloos opgaan in zijn omgeving.
De tuin zelf is een voortzetting van het Zeeuwse cultuurlandschap, met de schurvelingen (walletjes), een boomgaard, hoge grassen en inheemse, lokale bloemen rondom een (speel-)gazon direct om het huis.

 

Het huis bestaat uit twee ten opzichte van elkaar verschoven volumes. Door de ruimte die hierdoor ontstaat in te lijsten met een brede, zwevende bank als voortzetting van het gebouw ontstaat vanzelf een intiemere ruimte, het terras. Door die eenvoudige ingreep wordt een fijne, gecultiveerde plek gemaakt maar blijft tegelijkertijd de ruimte om het huis gewoon wat het moet zijn: het onopgesmukte Goereese landschap in al zijn eenvoud en glorie.

Ontwerp: Harro de Jong, Stefanie van der Ploeg