Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Groenmarkt Amsterdam

Een stukje Jordaan voor mens, plant en dier
Groenmarkt Amsterdam
i

Een uiterst divers nieuw stukje stad voor mens, plant en dier. Dat is de Groenmarkt, aan de rand van de Jordaan, tussen Marnixstraat en Singelgracht. Met architecten Bastiaan Jongerius en Ronald Janssen ontwierpen we aan twee nieuwe gebouwen die op een heel verschillende manier niet alleen mensen, maar ook vleermuizen, vogels, bijen en vlinders huisvesten.

Daartussen ontwierpen we een besloten, iets verdiept autovrij en waterdoorlatend speelplein als centrale ontmoetingsplek. Met een weelderige vegetatie die wel houdt van vochtige en schaduwrijke omstandigheden. Daaromheen ruime stoepen die de omwonenden uitnodigen tot gebruik zonder het te dicteren. Aan de Singelgracht een ruime, groene kade die getrapt naar het water toe loopt.

Het Marnixblok is een kloek bakstenen gebouw die zich op een vanzelfsprekende manier in het beschermde 19e eeuwse stadsgezicht voegt. De huisvesting voor vogels, vleermuizen en insecten is hier echt als architectonisch ornament in de bakstenen gevels gebruikt.

Het Singelgrachtblok is een sprankelend, weelderig groen en eigentijds gebouw aan het water; speels, genereus en licht. De talrijke vogel en insectenappartementen kragen – als mini-versies van de appartementen voor de mensen – uit de dynamische gevels. De klimplanten die vanuit de volle grond de bakstenen gevels overgroeien breken dwars door de horizontale lagen heen, met speciaal daarvoor vormgegeven gaten in de balkons.

En op het dak: een duinlandschap waar je in zwemmen kan!

Waaien doet het op het dak altijd al, dus daar hebben we het ultieme winderige landschap – de duinen – bij gehaald. Met meters hoog zand en talloze inheemse (en soms zeldzame!) duinplanten die deze straffe omstandigheden op het dak bij uitstek aankunnen. Zo ook de zwarte dennen die hier net als in de duinen scheef in de overheersende zuidwestenwind staan.

Te midden van het duinlandschap ligt een strak vormgegeven zwembad, terras en een strandpaviljoen waar de bewoners bij het uit de lift stappen in terecht komen om van hun duinlandschap te genieten. Midden in Amsterdam. De overvliegende meeuwen en het achtergrondgeluid van de stad als het geruis van de zee doen de rest.

Groenmarkt is een veelzijdig stukje stadslandschap. Waar mens en de andere natuur samenwonen. Waar door te bouwen de wereld, het landschap en de natuur niet in oppervlakte afneemt, maar toéneemt. Voor jonge en oude mensen, voor huismussen en bezige bijen. Écht landschap, écht stad. Hartje Amsterdam.

Ontwerp: Harro de Jong, Jan Eiting, René van Seumeren