Rode lijst tuin
Tuinieren is natuurbeheer. Daar is deze tuin een pamflet voor. Nu al kennen onze steden een hogere biodiversiteit dan het omliggende platteland. Wat er kan gebeuren als we ook nog eens ons best gaan doen laat deze Rode Lijst Tuin zien; die staat vol soorten die in Nederland bedreigd, beschermd of zelfs uitgestorven zijn (en zodoende op de zogenaamde ‘rode lijst staan). Maar die planten zijn intussen gewoon bij kwekers te koop!
Vanuit deze postzegel natuurreservaat kunnen zeldzame planten zich verspreiden over het biotoop stad.
Daar liggen door de extreme, man-made omstandigheden ongekende kansen voor juist dit soort planten (zoals varens) die het op muren of in donkere hoekjes geweldig doen.
De vorm van de tuin is ontstaan vanuit de wens de 5 bomen te behouden en toch in de zon te kunnen zitten. Het terras is uitgestrekt in een U-vorm waardoor je de hele dag met de zon mee kan draaien. Het iets verdiepte grasvlak is tevens ligbed zodat allerlei meubilair deze kleine tuin niet hoeft te verrommelen. De borders en wanden contrasteren met deze strakke enclave en zijn helemaal van het soort natuur gemaakt dat je in dit soort schaduwrijke omstandigheden logischerwijs aan treft: bos.
De rode lijst tuin is wegens gezinsuitbreiding in 2016 getransformeerd tot een Biergarten waarin de biodiversiteit nog altijd centraal staat. Met een grote eettafel temidden van het grind dat het gras heeft vervangen. En nog meer mooi design van de firma Weltevree zoals de stringlights maken van deze kleine stadstuin een sfeervolle, biodiverse biergarten.