Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Landgoed Klingelbeek

Wonen op weelderig landgoed aan de Rijn
Landgoed Klingelbeek
i

Waar de Veluwe de Rijn raakt ligt op de steile oevers het 16-eeuwse landgoed Klingelbeek. Na jaren verval en leegstand, wordt het landgoed ontwikkeld tot een eigentijdse buitenplaats. Het unieke, ontspannen landschappelijke karakter vormt de basis voor een mix van woontypen en functies in en rondom de bestaande villa Klingelbeek.

Drie clusters van gebouwen, die verwijzen naar de historische opzet van het landgoed, liggen als gecultiveerde clusters in een aaneengesloten glooiend en rijk beplant landschap.

Het villacluster ligt centraal op het landgoed. De rechtlijnige oprijlaan naar het voorplein wordt in ere hersteld en benadrukt de prominente positie van de villa. Het bosgebouw ligt decentraal, een tikje eigenwijs iets gedraaid tussen monumentale oude en vele nieuwe bomen tegen de lommerrijke, eeuwenoude holle weg aan. Het moestuincluster bestaat uit enkele gebouwen rondom de plek waar al eeuwen een moestuin lag, en waar nu de nieuwe bewoners ook weer hun groenten en fruit kweken.

De eeuwenoude vijver is opnieuw vormgegeven. Van daaruit stroomt een nieuw beekje de Rijn in, het nieuwe strakke zwembad met uitzicht over Meinerswijk en het bijbehorende badhuisje onder de beuken door. Al met al een lusthof aan de Rijn, waar we vanaf de eerste schets tot aan de laatste plant bij betrokken zijn.

Ontwerp: Harro de Jong, Jan Eiting, René van Seumeren
In samenwerking met: Dyvik Kahlen (architect), Jan Nauta (architect), Vic Landscape (aanleg), Frank Heijligers (beplanting)