Buitenplaats Koningsweg
Een voormalig Duits kazerneterrein uit WO2 ten noorden van Arnhem is omgevormd tot ‘culturele enclave’ op de Veluwe waar gewoond, door creatieve partijen gewerkt wordt én je op vakantie kan. De tamelijk schimmige en versnipperde boszone ten Noorden van Arnhem maakte dat Arnhem nauwelijks verbinding had met Nationaal Park de Hoge Veluwe. In 2008 bedachten Harro de Jong en Hans Jungerius dat de kazerneterreinen ten noorden van Arnhem een culturele enclave moest worden. Een stepping-stone tussen de groene en creatieve stad Arnhem en het naastgelegen Nationaal Park de Hoge Veluwe, met het wereldberoemde Kröller Müller. Het versteende terrein dat sinds WO2 door Defensie was overgenomen is nu weer versmolten met de omliggende Veluwe, die als een deken over het terrein is getrokken en waar de getransformeerde én nieuwe gebouwen op een sokkel letterlijk als hutjes op de hei liggen. Het landschap wordt met elkaar gedeeld, hier woon je alsof het altijd vakantie is. Elf architectonisch hoogstaande recreatiewoningen vormen de 21eeeuwse laag die als permanente culturele tentoonstelling op de buitenplaats toegevoegd is in WO2 thema ‘camouflage’.
Naast Arnhem verbinden met de Veluwe ontsluiert Buitenplaats Koningsweg ook het opmerkelijke militaire verleden van dit gebied.
De kazerneterreinen waren onderdeel van de ‘Fliegerhorst Deelen’, het Duitse WO2 vliegveld met talloze legeringsgebouwen, kazernes en hangars daaromheen die, om de geallieerden voor de gek te houden, vermomd waren als boerenlandschap met boerendorpjes. De vaak rijksmonumentale militaire gebouwen zijn verbouwd tot ateliers en woningen, waarbij de nieuwe ingrepen en nieuwe gebouwen zich duidelijk onderscheiden door de voorgeschreven donkergrijze kleur.
Een flink aantal slechte jaren ’80 architectuur en heel veel verharding heeft plaats gemaakt voor Veluwse natuur. Hierin zijn middels een prijsvraag 11 ‘follies’ toegevoegd: architectonisch hoogstaande, natuurinclusieve recreatiewoningen binnen het thema ‘camouflage’, die verbazen, verwonderen en mens en dier voor de gek houden terwijl ze zich verrassend goed voegen in het nieuwe Veluwse landschap. Ze vormen de 21eeeuwse laag die als permanente culturele tentoonstelling op de buitenplaats toegevoegd is. Omdat de Follies (verplicht) ook verhuurd worden kan iedereen dit terrein en z’n mooie en bizarre omgeving en geschiedenis ontdekken.
De hekken om het terrein zijn grotendeels verdwenen waardoor de Veluwe weer een stukje minder versnipperd is en dit bijzondere gebied door steeds meer mensen én dieren ontdekt wordt.