Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Duindak, Amsterdam.

Zwemmen en uitwaaien in de duinen - op je dak.
Duindak, Amsterdam.
i

Op het dak van het natuurinclusieve Singelgrachtblok op de Groenmarkt zwem je tussen de duinen. Waaien doet het op het dak altijd, dus daar hebben we het ultieme uitwaailandschap -de duinen- bij gehaald. Met meters hoog zand en talloze inheemse (en soms zeldzame!) duinplanten die deze straffe omstandigheden op het dak bij uitstek aankunnen. De zwarte dennen staan er scheef in de zuidwestenwind, schelpenpaden slingeren er tussendoor.

Het rumoer van de stad op de achtergrond lijkt opeens het geruis van de zee, het gekrijs van de overvliegende meeuwen doet de rest.

Te midden van dit water absorberende duinlandschap, waar bewoners alleen maar voor het dak op hoeven om er echt ff uit te zijn, ligt een strak vormgegeven zwembad, terras en een strandpaviljoen. Daar is het net als aan de kust zelf ook geweldig om te verblijven als het stormt. Midden in Amsterdam. Bijen zoemen af en aan. Het rumoer van de stad op de achtergrond lijkt opeens het geruis van de zee, het gekrijs van de overvliegende meeuwen doet de rest.

Bouwen wordt op deze manier landschappen vermenigvuldigen. Wat we op maaiveld afnemen, brengen we op hoogte terug. De gevels zijn extra. Die worden bewoond door mensen, planten, vogels, vleermuizen en insecten (zie het hele project: Groenmarkt). Zo maken we de wereld niet kleiner, maar groter.

Ontwerp: Harro de Jong, Jan Eiting, René van Seumeren