Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Erve Kolkenstein

Een monumentale boerderij op een dienblaadje
Erve Kolkenstein
i

Dit grote erf rondom de monumentale hoeve is aan de verschillende zijden omzoomd door heel verschillende, geweldige landschappen: het naastgelegen kasteel, het dorp, de met enorme eiken beplante dijk en de kolk. Door heldere lijnen langs de hoeve te trekken die zich op die omgeving richten worden erf en omgeving (visueel) met elkaar verbonden. Tegelijkertijd scheiden deze lijnen verschillende vlakken, met verschillende functies van elkaar: de moestuin, de boomgaard, het gazon, het terras. Deze tuinen liggen aan de woon/voorzijde van het erf. De heldere lijnen scheiden ook de voor- en achterkant van de boerderij van elkaar, traditioneel de nette en de nonchalantere kant van het erf.

Aan de achterzijde, richting kolk en dijk, vormt een cortenstalen rand de harde grens tussen een rechthoekig gazon en een weelderig begroeid, naar het water aflopend landschap, waardoor de monumentale hoeve als op een dienblaadje aan de kolk ligt.

Ontwerp: Harro de Jong