Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Stadshagen Zwolle

‘Een nieuw centrum voor Stadshagen'
Stadshagen Zwolle
i

Buro Harro heeft samen met De Zwarte Hond, Dura Vermeer, Lidl en Bzzzonder de competitie voor het stadshart van Stadshagen in Zwolle gewonnen. De grootste wijk van de stad, die op korte termijn zal doorgroeien tot 30.000 inwoners is een kleine stad op zichzelf. Dat vraagt om een levendig stadshart, met voldoende maatschappelijke voorzieningen, wonen, parkeren, openbare ruimte en uitbreiding van het winkelaanbod.

De stedenbouwkundige opzet van het nieuwe bouwblok versterkt de beslotenheid van het winkelgebied. De eigenheid en intimiteit van deze ruimte wordt versterkt door een autovrij plein dat zich door de verharding en de bloeiende magnolia’s onderscheidt van zijn omgeving. De daarop aansluitende ‘shared space’ ingerichte openbare ruimte biedt ruimte aan de markt, en als die er niet is duidt het gridpatroon op de vloer en passant de parkeerplaatsen aan.

Wordt het nieuwe plein al een bijzondere, ten opzichte van de omliggende polderstad opgetilde wereld met een uitbundig karakter, de opgetilde semi-openbare binnentuin neemt je nog weer een andere, besloten wereld in, waar je even helemaal weg bent. Via een prominente trap zijn het plein, de stadfoyer en de tuin met elkaar verbonden. Dit is een wereld die voor de bewoners hun gezamenlijke tuin is, en voor bezoekers een plek om te ontdekken. Bloeiende fruitbomen, een licht glooiend tapijt van bloemen en een biodiverse wereld voor vlinders, vogels en bijen. Midden in de tuin staat een kas omgeven door moestuinvakken. Daar leren kinderen hoe groen­ten groeien terwijl buurtwinkels of horeca er hun kruiden kunnen telen. Het is een tuinhuis waar bewoners samen komen om een pizza te bakken met elkaar, lekker beschut de krant te lezen op dagen dat het niet zo warm is, terwijl de kleintjes buiten spelen in de glooiende boomgaard.

Ontwerp: Harro de Jong, Roel Winder
In samenwerking met: De Zwarte Hond, Bzzzonder, De Dakdokters