Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Stadsblokken Meinerswijk

Een nieuw uiterwaardenpark met twee levendige eilanden en een nieuwe rivierarm
Stadsblokken Meinerswijk
i

Weinig steden zijn zo mooi gelegen als Arnhem, gelegen aan Veluwe en Neder-Rijn. Maar zo mooi als die relatie met de Veluwe is, zo gebrekkig is de relatie met de Rijn. Twee (voormalige) industrieterreinen blokkeren de relatie tussen het stadscentrum en de uiterwaarden. In dat grotendeels door de natuur overgenomen plassengebied bouwen bevers hun burchten, lopen kuddes wilde paarden rond en liggen enkele gehuchtjes. Ze werden, net als de rest van het gebied, door de meeste Arnhemmers over het hoofd gezien.

In 2013 begonnen we met het maken van een plan waar de stad wél op zou zitten te wachten. Dat lukte; in 2016 stemde de Arnhemse bevolking per referendum met 65% van de stemmen vóór onze plannen voor Stadsblokken Meinerswijk- het tot dan toe onmogelijke project waar al 30 jaar talloze plannen op stukgelopen waren.

Een stukje Scandinavië in de Rijn. Hier woon je alsof je altijd op vakantie bent.

Met dit plan wordt wat al goed is gekoesterd en worden de zwakke plekken – Stadsblokken en fabrieksterrein Meinerswijk – getransformeerd tot levendige eilanden, waar ruimte is voor natuur, cultuur, recreatie, wonen, horeca en sport. Deze schiereilanden vormen de schakel tussen stad en uiterwaardengebied, waardoor Arnhem de sprong ín de Rijn maakt.

Een nieuwe nevengeul geeft de Rijn meer ruimte en maakt van het voormalige industrieterrein Meinerswijk een schiereiland – Meinerseiland. Op dit beboste, glooiende eiland worden enkele bestaande industriële, bakstenen gebouwen hergebruikt en zullen teruggetrokken op de beboste hogere delen van het eiland houten woningen toegevoegd worden tussen de bomen. Een stukje Scandinavië in de Rijn. Hier woon je alsof je altijd op vakantie bent.

In dit plan wordt nu eens niet de natuur, maar de mens geïsoleerd. In de nieuwe nevengeul, een ecologische aanwinst voor Meinerswijk, wordt straks gezwommen en gevaren. Het scheidt tevens op een prachtige manier de relatief dynamischer eilanden van de rest van Meinerswijk. Dat 300 hectare grote uiterwaardengebied, wat nu nog voor de helft van projectontwikkelaar KWP en daarmee versnipperd en grotendeels ontoegankelijk is, wordt met dit project één groot aaneengesloten natuurgebied. Het komt door dit project volledig in handen van de gemeente Arnhem.

Het tegenover het centrum gelegen ‘Stadsblokken’ mag vanaf de Rijnkade als een bebost eiland ogen, in werkelijkheid is het een grotendeels verhard en een beetje schimmig gebied waar bijna geen Arnhemmer was geweest. Met respect voor de havengeschiedenis wordt dit gebied getransformeerd tot een actief eiland met rondom de havens verschillende stedelijke sferen en (watergebonden) programma’s, zoals een jachthaven, horeca, havenachtige bebouwing, een tribunepark en de plek voor inmiddels neergestreken historische scheepswerf in de oude ASM-haven.

Nog aanwezige industriële restanten krijgen in de openbare ruimte nieuwe betekenis, zoals de oude scheepsgalerij. Op de kop van het eiland, tegen de beroemde John Frostbrug aan, ontstaat een spectaculair rivierduinlandschap waarin gesport wordt, festivals georganiseerd worden en een strandpaviljoen de Arnhemmer verwelkomt.

Stadsblokken Meinerswijk is daarmee voor altijd hét grote nieuwe stadspark van Arnhem, met 2 dynamische eilanden erin waar gesport wordt, je naar het strand kan, festivals gehouden worden, op een spectaculaire en duurzame manier gewoond wordt, waar je een hapje kan eten en je in de riviernatuur bent, midden in de stad.

Ontwerp: Harro de Jong, Jan Eiting, René van Seumeren, Roel Winder
In samenwerking met: De Zwarte Hond (Masterplan en Stedenbouwkundig plan), Frank Donders, Aveco de Bondt, Witteveen & Bos