Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zorglandschap Joachim en Anna

zo thuis als maar kan
Zorglandschap Joachim en Anna
i

Van een afgesloten zorginstelling naar een echt stuwwallandschap waarin mensen zorg krijgen in hun eigen huizen, die met elkaar als kleine dorpjes in een nieuw, glooiend landschap liggen.

Uitgangspunt bij het nieuwe Joachim en Anna is ‘zo thuis als maar kan’. De nieuwe huisvesting is vormgegeven als een verzameling huisjes die met elkaar dorpjes vormen. Geen institutionele vormgeving van een ‘tehuis’ dus, maar een herkenbaar ‘thuis’ voor iedereen. Geen gangen maar straatjes, geen zaaltjes maar huiskamers, een theehuis en een dorpsplein met een kerk. Hier maken we een plek waar de mensen die zorg krijgen zich echt thuis kunnen voelen, waar buiten – de natuur en het landschap – overal binnen komt. Waar de huisvesting niet zoals zovaak een rede is om tegen een bezoek van je dierbare op te zien. Waar het personeel in een omgeving kan werken die het verdient.

De ligging van Joachim en Anna in de slingerende bosrand is geweldig. In het verleden is dit gegeven met zijn voor Hollandse begrippen grote hoogteverschillen echter ‘opgelost’ door het terrein in te graven en te egaliseren waardoor de beleving van het mooie landschap en de relatie met de omgeving verzwakt is. Achter hekken weggestopt kijkt men uit over tegels en geparkeerde auto’s.

Met dit plan wordt het terrein weer een écht landschap, met uitgesproken en huiselijke sferen. Een glooiend landschap met op de hogere delen bos, een bloemrijke vallei in het midden en op de overgang van de vallei en de dorpjes, omhaagde boomgaarden als tuinen. Herkenbare landschappen dus, die naadloos aansluiten op de omgeving. Ook de paden sluiten aan op de omgeving, waardoor routes over het terrein, ook voor omwonenden mogelijk zijn en Joachim en Anna zowel ruimtelijk als ook in gebruik aansluit op zijn omgeving en meer onderdeel wordt van de buurt en d­e wijdere omgeving.

Ontwerp: Roel Winder, Harro de Jong, Gert-Jan Lith, René van Seumeren
In samenwerking met: Oostwest