Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Coolsingel

Schetsontwerp voor dé straat van Rotterdam
Coolsingel
i

Sinds de wederopbouw is de Coolsingel de centrale verkeersader van Rotterdam. Ruimte is er genoeg, maar tramrails, autowegen en fietspaden versnijden die ruimte onhandig en rommelig. Geen plek om heen te gaan, eerder een barrière die je moet zien over te steken. Een tochtige troosteloze vlakte beton waar het wereldkampioenschap 30×30 tegels leggen gehouden lijkt en zelfs als het niet regent altijd plassen lijken te staan.

Door de gemeente Rotterdam zijn we gevraagd een visie op te stellen voor dé straat van Rotterdam. De infrastructuur wordt georganiseerd als één heldere lijn, van Hofplein tot Churchillplein. Aan weerszijden van die lijn ontstaan door deze reorganisatie veel bredere trottoirs waar het goed flaneren is, ook aan de zonnige zijde van de platanen. Zo wordt deze doorgangsweg een echte, centrale Boulevard.

De Coolsingel moet naar bos gaan ruiken.

Planten, nu nog ontbrekend op de Coolsingel, worden rijkelijk toegepast op die brede trottoirs, met zitplekken daartussen. Bij Postkantoor, Forum en superzebra ter hoogte van de koopgoot ontstaan bijzondere plekken waar het goed toeven is. De meest bijzondere plek ligt bij het stadhuis. Hier maken we één uitzondering in de heldere lijn. De infra-lijn krult sierlijk om het stadhuis heen waardoor er vlak voor het stadhuis een écht stadhuisplein ontstaat. Daar kan je van midden op de Coolsingel alle kanten opkijken en de grandeur van deze boulevard en de omliggende bebouwing optimaal ervaren.

Ontwerp: Harro de Jong
In samenwerking met: Studio Jorge Perea, Fluitman Architectuur + Stedenbouw, Atelier Lek