Binnentuin Spijkerkwartier Arnhem
Op een geheel verhard terrein midden in het Spijkerkwartier wordt in de komende jaren een nieuwe binnentuin gerealiseerd, waaraan gewoond wordt. Het Spijkerkwartier staat bekend om zijn 11 openbare binnentuinen, gezamenlijk onderhouden door bewoners. In het intensieve participatietraject met de buurt werd al snel besloten dat een 12e groene gezamenlijke binnentuin het hart voor het nieuwbouwproject aan de Rietgrachtstraat zou moeten worden.
Met Hoogte 2 Architecten maakten we een stedenbouwkundig plan waarin het klassieke straatprofiel aan de Rietgrachtstraat wordt hersteld terwijl daarachter een combinatie tussen hogere en meer bedrijfsmatige bebouwing – o.a. refererend aan de ‘spijkers’ (graanopslag) waaraan het gebied zijn naam ontleend- én huisjes zoals soms zo verrassend aan de binnenhoven te vinden zijn een contrast maken met het weelderige groen.
Auto’s zie je er niet, die zijn weggetoverd in een parkeergarage onder de bebouwing die precies in de vreemde vorm van de kavel past – daar waar nu nog een lange hal staat. Via een toegangspoort van blauwe regen kom je op een groen en weelderig binnenhof. Een fijne plek waar je je buren en bezoekers uit de wijk ontmoet. De grotendeels inheemse beplanting is ontworpen als een spontaan ogend geheel, tussen de half verharde paden met een uitnodigende loper het gebied in. Daar waar het kan worden gevels beplant met onder andere blauwe regen of heerlijk geurende kamperfoelie. Het project is 100% natuurinclusief en groen: met net zoveel woningen voor mensen als dieren, en net zoveel oppervlakte groen als de kavel groot is. De beplanting draagt bij aan voedsel, schuil- en nestgelegenheden. De bestaande vloer van de drukkerij wordt in stukken gebroken en als stapstenen door het groen gelegd, zo ontstaat een avontuurlijke route voor kinderen.
Zo voegen we natuur toe aan de stad
Waarbij je als kind buiten kan spelen zonder gevaar voor auto’s, waar het gonst van gezelligheid, vogels en insecten. Die ontworpen is mét de buurt en aansluit op het karakter van de buurt: contrastrijk, met onverwachte binnenwereldjes, waar elkaar ontmoeten centraal staat en de groene parels in handen zijn van de bewoners zelf.