Verpleegdorp Joachim en Anna

  • Website_vogevlucht_anna_joachim
  • Website_J-en-A-Plankaart-20190424
  • Joachim-en-Anna-
  • Website_Joachim-en-Anna-Brink-impressie-2-20190426
  • Website_Joachim-en-Anna-VO-190429-9

Van een afgesloten zorginstelling naar een echt stuwwallandschap waarin de woongroepen als kleine dorpjes in het landschap liggen.

Uitgangspunt bij het nieuwe Joachim en Anna is ‘zo thuis als maar kan’. De nieuwe huisvesting is vorm gegeven als een verzameling huisjes die met elkaar dorpjes vormen.

Geen institutionele vormgeving van een ‘tehuis’ dus, maar een herkenbaar ‘thuis’ voor iedereen. Geen gangen maar straatjes, geen zaaltjes maar huiskamers, een theehuis en een dorpsplein met een kerk.

De ligging van Joachim en Anna in de slingerende bosrand is geweldig. In het verleden is dit gegeven met zijn voor Hollandse begrippen grote hoogteverschillen echter ‘opgelost’ door het terrein in te graven en te egaliseren waardoor de beleving van het mooie landschap en de relatie met de omgeving verzwakt is.

Met dit plan wordt het terrein weer een écht landschap, met uitgesproken en huiselijke sferen. Een glooiend landschap met op de hogere delen bos, een bloemrijke vallei in het midden en op de overgang van de vallei en de dorpjes, omhaagde boomgaarden als tuinen. Herkenbare landschappen dus, die naadloos aansluiten op de omgeving. Ook de paden sluiten aan op de omgeving, waardoor routes over het terrein, ook voor omwonenden mogelijk zijn en Joachim en Anna zowel ruimtelijk als ook in gebruik aansluit op zijn omgeving en meer onderdeel wordt van de buurt en de wijdere omgeving.