Vrijheidspark Winterswijk

  • 082_Vrijheidspark_Website2
  • 082_Vrijheids_Website1
  • 082_Vrijheidspark_Website3
  • 082_Vrijheidspark_Website9
  • 082_Vrijheidspark_Website10
  • 082_Vrijheidspark_Website6
  • 082_Vrijheidspark_Website5
  • 082_VrijheidsPark_Website7
  • 082_Vrijheidspark_Website8

Een levendig park midden in het centrum van Winterswijk. Met het Vrijheidspark wordt de kans aangegrepen om een stukje verrommelde stedelijke omgeving om te vormen in een park met stedelijke allure. Door het clusteren van parkeerplaatsen naar de rand van het park ontstaat er ruimte voor meer groen en om te verblijven. In samenwerking met bewoners en bestaande gebruikers van het gebied, is een breed gedragen plan tot stand gekomen.

De brede rechte straten worden omgevormd tot een zwierige parkloper waardoor er meerdere verblijfsplekken ontstaan en eenheid in het gebied komt. De parkloper biedt tevens de ruimte voor jaarlijkse evenementen en herdenkingen. Door de ronde vorm van de parkloper ontstaan er meerdere pleintjes voor het monumentale Raadshuis en postkantoor. Op één van de pleintjes zal een waterspeelplek worden gerealiseerd. Een koele plek voor de warme zomers waar kinderen in de bedriegertjes kunnen spelen of op keien kunnen klauteren. Als kers op de taart komt in de waterspeelplek de iconische veldkei te liggen die op dit moment achter het Raadshuis ligt.

In het midden van de parkloper zal een ligweide het hart van het park vormen. De ovale vorm van de ligweide wordt gemarkeerd met een stevige zitrand. Een rand die aan alle zijdes gelegenheid bieden om op te zitten. In de huidige bestaande burgemeesterswoning zal het kantoor worden omgevormd tot horeca gelegenheid, waarmee het een paviljoen in het park wordt. Hier kan je een hapje of een drankje doen, terwijl je kinderen aan het spelen zijn in het park.

Verschillende grondeigenaren aan de randen van het park zijn enthousiast over het initiatief, en er is overeenstemming gevonden met andere grondeigenaren in het gebied, waardoor het groen en wandelpaden aan de randen uitwaaiert door de buurt.

Het Voorlopige ontwerp wordt in samenwerking met de gemeente en Lith Advies in 2019 uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De uitvoering staat gepland voor 2020.