Landgoed Klingelbeek

  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress03
  • Buro-harro-Klingelbeek_plantekening
  • conceptschets3
  • entree_klinkers-cropped
  • 075-Building-1-East-Facade
  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress05
  • historische-foto
  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress06
  • Walk-Through-View-4_1
  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress04
  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress01
  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress07
  • Buro-harro-Klingelbeek_in-progress02
  • collage-from-inside
  • building-4
  • restaurant-collage
  • 047-Building-5–180710

Langs de steile Rijnoevers met de Veluwse stuwwal in de rug is het 16de eeuwse landgoed Klingelbeek één van de bekendste buitenplaatsen in Arnhem. Na jaren verval en leegstand, wordt het landgoed ontwikkelt tot een eigentijdse buitenplaats. Het unieke ontspannen landschappelijke karakter vormt de basis voor een mix van woontypen en (publieke)functies in en rondom de bestaand Villa Klingelbeek.

Het steile reliëf, de bestaande bomen en het fantastische uitzicht op de Rijn vormen de belangrijkste landschappelijke karakteristieken voor Klingelbeek. In dit landschap worden woningen gerealiseerd in drie clusters, die verwijzen naar de historische opzet van het landgoed.

Het villacluster ligt centraal op het landgoed. De rechtlijnige oprijlaan naar het voorplein wordt in ere hersteld en benadrukt met een zichtas de prominente positie van de villa. De randen van het plein en het wooncluster worden begrenst met twee nieuwe woongebouwen. De voormalige moestuin wordt in ere hersteld, met middenin een verblijfruimte voor bewoners en bezoekers. Het moestuincluster heeft een publiek karakter, mede door het restaurant wat hier een plek kan krijgen. Aan de westzijde wordt het bossige landschap doorgetrokken het landgoed op, met o.a. grote dennen waartussen het bosgebouw is gerealiseerd. Onder dit gebouw ligt een half verdiepte parkeergarage elegant opgenomen in het reliëf.

Het landschap van Klingelbeek wordt door een reeks ingrepen één geheel. Het reliëf sluit weer aan op de natuurlijke glooiingen van de stuwwal, en vormt zich rondom de gebouwen. Het gehele terrein krijgt een tapijt van bloemrijke beplanting waaruit gemaaide delen de verblijfsruimtes vormen. Bijzondere bomen en struiken zijn pronkstukken in het landschap zijn. De eeuwenoude vijver is opnieuw vorm gegeven en vanwaaruit stroomt een nieuwe beek inmiddels op het landgoed de Rijn in!

Openbaar en privé worden gescheiden door trappen en muren die één architectonisch geheel vormen met de bebouwing die los in het landschap staan. Langs de Rijn wordt een strakke zwemvijver gerealiseerd met uitzicht over Meinerswijk. De nieuwe beek stroomt tussen het badpaviljoen en de zwemvijver door. Langs deze vijver en via het villaplein worden nieuwe wandelverbinding naar de Rijn gerealiseerd. één van de weinige plekken in Arnhem waar je bij het water kan komen aan deze kant van de Rijn.

De realisatie van het landschap en de gebouwen is in uitvoering en de eerste bewoners zijn inmiddels neergestreken!