Opdrachtgever: Atelier Fryslân
Jaar: 2011-2018
Site van het project:
Gepubliceerd in:
In Touch – Europees jaarboek
Trouw
Jaarboek 2013
Regionale krant
In 2011 bedacht Buro Harro het revolutionaire plan ‘Holwerd aan Zee’, als concreet follow-up project van onze visie op de hele Friese Waddenkust ‘Friesland aan Zee’. Inmiddels is ‘HaZ’ een beroemd project, is er een documentaire over gemaakt en zijn er vele miljoenen binnengehaald, door de tomeloze energie die de lokale bevolking er sindsdien in heeft gestoken om deze droom – die ook hun droom werd – werkelijkheid te maken.
Talloze Nederlanders kenden Holwerd tot een paar jaar geleden alleen van het voorbij rijden. Per jaar passeren 450.000 mensen het prachtige terpdorpje namelijk, op weg naar de boot naar Ameland. En daar houdt het dan ook op. Holwerd heeft er niks aan.
Want net zo als het hele noordelijke Waddenkust gebied meer een doorgangs- dan een verblijfsgebied is mist ook Holwerd de boot. De voormalige kustplaats ligt, van zee afgedreven tussen de akkers; een cultuurhistorische parel verloren in de klei. Onbekend en onbemind. De voorzieningen liepen terug, woningen stonden voor een habbekrats te koop. En dat terwijl de Waddenzee Unesco Werelderfgoed is geworden!
Holwerd zou echter behalve een te passeren station ook een schakel tussen het Friese Boezemsysteem en de Waddenzee kunnen vormen, de entree naar dat werelderfgoed. De waterverbinding ligt er nog bijna helemaal. De Holwerterfaert is een prachtige aftakking van de Dokkummer Ee, die echter nu nogal bloedeloos doodloopt op Holwerd. Voorstel is de vaart en Waddenzee met elkaar te verbinden door de Holwerter Faert door te trekken tot in de Waddenzee.
De pier waar de boot naar Ameland vertrekt zou in deze ontwikkeling veel meer kunnen zijn dan het nu is: een grote door hekken omgeven parkeerplaats die ‘s nachts tot ver in de omgeving te zien is. Door deze pier en Holwerd echt te verbinden en er een aanleg- en verblijfsplaats in plaats van vertrekhal van te maken kunnen Holwerd en al die passanten eindelijk iets met elkaar krijgen. De Waddenzee zet een stap richting Holwerd, Holwerd een stap richting Waddenzee.
Holwerd kan weer een havenplaats worden, een verbindende schakel en toeristisch knooppunt aan de Waddenzee genoten kan worden. Het dorp, maar daarmee de regio krijgt hierdoor een economische impuls waardoor dit krimpgebied uit zijn neerwaartse spiraal gehaald wordt. Want wegsukkelen aan de oevers van het werelderfgoed zou niet nodig moeten zijn.
De bevolking van Holwerd heeft dit plan helemaal omarmd. Stichting Holwerd aan Zee is opgericht, er is gerekend en bijna iedereen in de regio is geraadpleegd en gevraagd om mee te doen. Met verbluffend resultaat. De mogelijkheden van dit project als vliegwiel voor de regio worden alom bejubeld, van inwoners, natuurorganisaties tot landelijke politiek. Nog even geduld, en dan ligt Holwerd, dat kan bijna niet meer anders, weer aan zee.